Co je Lupus?

Obsah

Co je Lupus?

Co je Lupus?

Lupus (odborně systémový lupus erythematodes) je celoživotní onemocnění, kdy buňky imunitního systému útočí na vlastní buňky lidského těla, způsobují zánět a poškozují tkáně. Nemoc může postihovat pouze kůži, ale častěji bývají zasaženy i další systémy – především klouby, srdce a ledviny. Ženy trpí lupusem 10× častěji než muži.

Jaké jsou příznaky lupusu?

Jaké jsou jeho příznaky? 1 Příznaky lupusu. Kožní lupus je známý tím, že se může projevit celou řadou příznaků, které se často u každého pacienta liší. 2 Lupus a možné komplikace. Kromě již zmíněných příznaků může lupus způsobit také zánět ledvin neboli lupusovou nefritidu. ... 3 Diagnostika lupusu. Správně stanovit diagnózu lupusu není vůbec jednoduché. Lupus totiž postihuje více orgánů a příznaky často naznačují, že se jedná o zcela jiné onemocnění.

Jak se projevují projevy lupusu?

Zvýšená náchylnost k infekcím. Problémy se zrakem. Zhoršení paměti. Změny chování či snížení inteligence. V průběhu onemocnění se mohou projevy lupusu měnit. Často se střídá období zhoršení nemoci (relaps) s obdobím, kdy je lupus méně aktivní a příznaky jsou mírnější nebo úplně vymizí (remise).

Co je lupus na celý život?

Nemoc na celý život Lupus (odborně systémový lupus erythematodes) je celoživotní onemocnění, kdy buňky imunitního systému útočí na vlastní buňky lidského těla, způsobují zánět a poškozují tkáně.

Související příspěvky: