Co znamená Kubánská krize?

Obsah

Co znamená Kubánská krize?

Co znamená Kubánská krize?

Karibská krize = Kubánská krize. V západní literatuře se uvádí pojem „kubánská krize“, komunistická a postkomunistická literatura hovoří o „karibské krizi“. Nikita Chruščov: tajemník ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu v letech 1953 – 1964.

Jak vznikla kubánská raketová krize?

Nastalo sice ještě několik menších problémů víceméně technického rázu, kubánská raketová krize však skončila a nebezpečí jaderné války bylo zažehnáno. V dohodě SSSR odvezl své rakety z Kuby a zavázal se, že je nebude znovu instalovat. USA se zavázaly, že nenapadnou Kubu a v tajném dodatku slíbily stažení raket středního doletu z Evropy.

Jak sestřelila kubánská raketová obrana?

Kubánská raketová obrana sestřelila americký letoun U-2, jehož pilot zahynul. Část Kennedyho poradců žádala protiúder. Mezitím se znovu sešli R. Kennedy a Dobrynin. Kennedy vyslovil ochotu odvést z Evropy rakety, ale ne veřejně, pouze jako tajný dodatek vzájemné dohody.

Proč se rakety na Kubě převezly?

V polovině léta 1962 se rakety tajně na Kubu převezly. Americké zpravodajské službě tento fakt unikl, ale záhy se ve Washingtonu začaly objevovat různé spekulace o přítomnosti těchto raket na Kubě. Kennedy varoval Sovětský svaz, aby žádné rakety na Kubě neinstaloval a byl Moskvou ujištěn, že se tak neděje.

Související příspěvky: