Co jsou geneticky modifikované organismy?

Obsah

Co jsou geneticky modifikované organismy?

Co jsou geneticky modifikované organismy?

Geneticky modifikované organismy 1 zvýšení výnosů, odolnosti a nutričních hodnot zemědělských plodin; 2 zvýšení produkce hospodářských zvířat, drůbeže a ryb; 3 zlepšení chutě, trvanlivosti a kvality potravin; 4 příprava léčiv ve větším množství a kvalitě; 5 pěstování mikroorganismů vhodných pro ekologické čištění vody, půdy. More ...

Co je genetická modifikace?

Genetická modifikace je technika, která odborníkům (genetikům) umožňuje upravit či změnit genetickou výbavu organizmů. Nejčastěji se to provádí tak, že se požadované geny přenáší z jednoho organizmu na druhý a příjemce genu tak získá nové vlastnosti a rysy.

Co jsou geneticky modifikované potraviny?

Geneticky modifikované potraviny jsou potraviny, které jsou vyrobeny z geneticky modifikovaných organismů. Tyto organismy jsou výsledkem laboratorní práce, při níž se geny z jednoho druhu vloží do jiného. Technologie genetického inženýrství (GI) nemá s tradičním křížením nic společného a nese s sebou specifická rizika.

Kde jsou geneticky modifikované potraviny rozšířené?

V Evropě zatím nejsou geneticky modifikované potraviny tak rozšířeny jako v USA, kde je jimi trh doslova zaplaven. Asi 70 – 90% geneticky modifikovaných potravin se používá jako krmivo pro dobytek a v USA drtivá většina (95%) všech na maso chovaných zvířat konzumuje geneticky modifikovaná krmiva.

Související příspěvky: