Kde jsou naleziště ropy?

Obsah

Kde jsou naleziště ropy?

Kde jsou naleziště ropy?

Naleziště jsou pod nepropustnými vrstvami v hloubkách dosahujících až 8 kilometrů. Při těžbě ropy, která se vyskytuje v nalezištích společně se zemním plynem, se nejdříve využije tlaku zajištěného přítomností zemního plynu a ropa samovolně vyvěrá na povrch.

Co se používá pro zpracování surové ropy?

Pouze malé množství se využívá přímo pro spalování s cílem vyrobit elektrickou energii a teplo. Základem zpracování surové ropy je primární atmosférická destilace (tj. za atmosférického tlaku) v rafineriích, kterou se ropa rozdělí na jednotlivé skupiny uhlovodíků, které se liší bodem varu (tab. 1).

Jaký byl největší propad cen ropy?

Největší propad cen proběhl v období červenec 2014 až leden 2015, kdy cena spadla ze 115 dolarů za barel na 45 dolarů za barel. Podrobná analýza propadu ceny ropy je k přečtení zde.

Jaké jsou složení ropy?

Složení ropy je tedy různé. Přibližnou představu o jejím složení dávají následující hmotnostní podíly: Na světě se obchoduje s několika druhy ropy, přičemž na hlavních komoditních trzích se jedná o druhy dva – ropa typu Brent a ropa typu WTI (West Texas Intermediate).

Související příspěvky: