Kde se používají dusičnany a dusitany?

Obsah

Kde se používají dusičnany a dusitany?

Kde se používají dusičnany a dusitany?

Běžně se používá dusitan sodný (E 250), dusitan draselný (E 249), dusičnan sodný (E 251) a dusičnan draselný (E 252). Z živočišných produktů bývají nejvyšší koncentrace v uzeninách, do kterých se dusičnany, ale hlavně dusitany přidávají uměle jako potravinářské přísady. Solení masa – pro lepší barvu a chuť i jako ochrana proti „klobásovému jedu“

Jaký je obsah dusičnanů v zelenině?

Obsah dusičnanů se liší podle druhu zeleniny, ale kolísá také podle klimatických podmínek. Vysoký obsah dusičnanů bývá například v salátu, špenátu, ředkvičkách nebo celeru, střední množství pak v květáku, mrkvi, bramborách, petrželi nebo brokolici.

Jaké jsou bezpečné hladiny dusičnanů?

Vědecký panel úřadu došel k závěru, že stanovené bezpečné hladiny není třeba měnit a jsou dostatečné pro ochranu zdraví spotřebitelů. V případě dusičnanů se experti vyslovili pro zachování stávajícího přijatelného denního příjmu na 3,7 miligramu na kilogram tělesné hmotnosti a den.

Jaký je příjem dusičnanů?

V případě dusičnanů se experti vyslovili pro zachování stávajícího přijatelného denního příjmu na 3,7 miligramu na kilogram tělesné hmotnosti a den. Člověk, který váží 70 kilogramů, by tedy za den do těla neměl dostat více než 260 miligramů dusičnanů.

Související příspěvky: