Proč jsou rajčata samosprašná?

Obsah

Proč jsou rajčata samosprašná?

Proč jsou rajčata samosprašná?

Rajčata jsou samosprašná, což v praxi znamená, že potomstvo si zachovává vlastnosti mateřské rostliny. V rámci určité oblasti tak vznikaly postupnými výběry těch nejlepších rostlin místní odrůdy rajčat se specifickými vlastnostmi.

Kdy pěstovat rajčata?

Rajčata vám musí vyhovovat chutí, barvou, velikostí plodů i dobou sklizně. Do pěstování se může pustit každý, a ten, kdo nemá zahradu, najde vhodné odrůdy i pro balkony. Jistě, rajčata se dají bez problémů koupit po celý rok. Ale není nad sluníčkem vyhřáté rajče čerstvě utržené z keříku – to chutná docela jinak.

Jaké jsou rozdíly mezi odrůdami rajčat?

První rozdíl mezi odrůdami rajčat je v růstu. Pro polní pěstování (venkovní záhony) se doporučují hlavně nižší odrůdy, pro skleníky a fóliové kryty rajčata vyššího vzrůstu. Keříčková rajčata – dorůstají kolem jednoho metru, hlavní výhon je v této výšce ukončen květenstvím.

Jaké jsou vitamíny v rajčatách?

Rajčata obsahují vitamín B1, B2, B6, C, E a provitamín A, z minerálních látek vápník, fosfor, železo, jód, měď a draslík. Jsou vynikajícím léčivem na zánět močových cest, čistí ledviny, pomáhají při bolestivém močení a nezhoubném zvětšení prostaty.

Související příspěvky: