Jaké jsou původně přítomné radionuklidy?

Obsah

Jaké jsou původně přítomné radionuklidy?

Jaké jsou původně přítomné radionuklidy?

Řada dalších původně přítomných radionuklidů kvůli kratšímu poločasu již vymřela nebo jsou prakticky nedetekovatelné. Radionuklidy vznikající sekundárně z původních radionuklidů tvořících rozpadové řady.

Co je radioaktivní přeměna?

Radioaktivita neboli radioaktivní přeměna (nepřesně radioaktivní rozpad) je jev, při němž dochází k vnitřní přeměně složení nebo energetického stavu atomových jader, přičemž je zpravidla emitováno vysokoenergetické ionizující záření.. K radioaktivní přeměně může docházet spontánním štěpením u nestabilních radionuklidů nebo jadernou reakcí při ...

Jaké jsou obavy obyvatelstva z radioaktivity?

Obavy obyvatelstva z radioaktivity jsou dnes soustředěny zejména na umělé zdroje záření, zvláště na jaderná zařízení. Většina lidí ani netuší, že zdaleka největší ozáření obyvatelstva je způsobeno zdroji přírodními (viz následující obrázek).

Jaké je záření při radioaktivním přeměně?

Záření, které při radioaktivním přeměně vzniká, je zpravidla tří druhů: záření alfa je proud jader helia (částic alfa) a nese kladný elektrický náboj, má nejkratší dosah (lze ho zastavit např. i listem papíru). Záření β je proud specificky nabitých elektronů /pozitronů.

Související příspěvky: