Jak se připravují přerostlé okurky?

Obsah

Jak se připravují přerostlé okurky?

Jak se připravují přerostlé okurky?

Přerostlé okurky - tzv. hadovky - se oloupou, odstraní se z nich semínka a nakrájí se na malé kostičky. Ty se smíchají s nakrájenou cibulí a směs se ve sklenicích zalije klasickým základním nálevem. Po uzavření víčky se čalamáda steriluje při teplotě 85° Celsia 20 minut. Okurka je vynikající i při nachlazení a kašli!

Jaké jsou nejlepší okurky na zavařování?

Na zavařování jsou nejlepší hruboostné - bradavičnaté - okurky. Měly by být přibližně stejně velké a mít také podobný tvar. Ideální velikost je 7 až 10 centimetrů, průměr 1,5 až 3 centimetry. Měli byste také mít několik menších, kterými okurky ve sklenici utěsníte.

Proč jsou některé okurky hořké?

PROČ JSOU NĚKTERÉ OKURKY HOŘKÉ ? Původní okurky, které daly vznik novým odrůdám byly hořké. Hořkost je způsobena přítomností cucurbitaceinu, látky vyvolávající hořkost nejen plodů, ale i stonků a listů. Také staré nehybridní odrůdy jako Mělnické , nebo Bílské, se vyznačovaly výrazně hořkou chutí, ale ta se po naložení do octového nálevu ztrácí.

Jak zabránit převaření okurek?

Zavařené okurky pak nechte pomalu vychladnout otočené dnem nahoru. Pokud doporučený čas třeba kvůli nějaké jiné činnosti překročíte, ochlaďte sklenice ve vodě, která má minimálně 40° Celsia - ve studenější by sklenice mohly popraskat. Tímto jednoduchým způsobem se ve většině případů podaří zabránit převaření okurek.

Související příspěvky: