Kde se pohybují lední medvědi?

Obsah

Kde se pohybují lední medvědi?

Kde se pohybují lední medvědi?

Lední medvědi se pohybují prakticky po celé Arktidě, primárně podél polárního ledového obalu a jen vzácněji v blízkosti severního pólu. Přirozeným prostředím jsou pro ně bloky ledových ker, okraje břehů a otevřené vody, tvořící vzájemnou kombinaci (viz polynie).

Kdo je medvěd lední?

Medvěd lední Medvěd lední Stupeň ohrožení podle IUCN Stupeň ohrožení podle IUCN zranitelný zranitelný Vědecká klasifikace Vědecká klasifikace Říše živočichové (Animalia) 12 more rows ...

Proč je lední medvěd klasifikován jako zranitelný?

Autoři studie se rovněž vymezili proti klasifikaci ledního medvěda na Červeném seznamu IUCN, kde je v současnosti veden jako „zranitelný“. To znamená, že patří mezi druhy, které čelí velkému nebezpečí vyhynutí ve střednědobém období, pokud se podmínky nezmění. Podle vědců je ale blíže realitě klasifikace „ohrožený“ či dokonce „kritický ohrožený“.

Proč je populace ledních medvědů tenčí?

Populace ledních medvědů se v posledních letech povážlivě tenčí. Na vině jsou klimatické změny způsobující tání ledových ploch, které jsou pro tyto šelmy životně důležité. Lední medvědi by se tak brzy mohli ocitnout na seznamu kriticky ohrožených živočichů. Zabránit jejich vyhynutí přitom nemusí ani snahy globálnímu oteplování zamezit.

Související příspěvky: