Proč je melatonin používán při nespavosti?

Obsah

Proč je melatonin používán při nespavosti?

Proč je melatonin používán při nespavosti?

Melatonin je hlavní hormon podílející se na kontrole cyklu spánku a bdění. Lehce se syntetizuje, lze jej podávat perorálně, a navíc funguje. Právě proto je využíván při léčbě nespavosti.

Jak se prodlužuje hladina melatoninu v sítnici?

Jeho produkce se přitom řídí světlem, které dopadá na sítnici. Postupné prodlužování vlnové délky světla v průběhu večera je signálem, že se blíží čas spát; s nástupem tmy se hladina melatoninu začne prudce zvyšovat, až kulminuje přibližně okolo druhé, třetí ráno.

Jaké jsou účinky melatoninu?

Dostatečné množství melatoninu má následující účinky: 1 Antioxidační účinky – melatonin chrání organismus před škodlivým působením volných radikálů a toxinů 2 Řídí biorytmus člověka – regeneruje buňky celého organismus včetně nervových buněk 3 Redukuje důsledky stárnutí (vrásky, povadlá pleť, horší kvalita vlasu a pokožky) 4 Zvyšuje plodnost, sexuální výkonnost i libido 5 Reguluje krevní tlak More ...

Proč vypadá melatonin jako zlo?

Oproti klasickým „lékům na spaní“ – hypnotikům – vypadá melatonin jako menší zlo. Zatímco hypnotika jsou drogami, které ovlivňují průběh spánku, melatonin zůstává hormonem, který vykloní rovnováhu spánku a bdění ve prospěch odpočinku, aniž by nějak zasahoval do konkrétních dějů v mozku. Bez zjevných vedlejších účinků a rizik.

Související příspěvky: