Co se týče sacharidů?

Obsah

Co se týče sacharidů?

Co se týče sacharidů?

Sacharidy se jiným názvem označují jako karbohydráty nebo cukry. Mezi potraviny bohaté na sacharidy patří chléb, pečivo, těstoviny, fazole, brambory, rýže a cereálie. Jeden gram sacharidů obsahuje zhruba 4 kilokalorie.

Co jsou složené sacharidy?

Složené sacharidy obsahují dlouhé cukerné řetězce. Jsou obsaženy zejména v celozrnných potravinách a v potravinách s vysokým obsahem vlákniny. Tyto potraviny dokážou zahnat hlad na delší dobu a pomáhají udržet pocit sytosti a jsou také považovány za zdravější, protože kromě cukrů obsahují také vitamíny, minerály a vlákninu.

Co jsou sacharidy?

Skládají se z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku (odtud pramení i jejich starší název karbohydráty – což v překladu znamená sloučeniny obsahující uhlík a vodík). Z chemického hlediska obsahují sacharidy ve své struktuře buď aldehydovou nebo keto skupinu.

Co jsou deriváty sacharidů?

Deriváty sacharidů (tedy odvozené sloučeniny) se podílí také na rozmnožování, správném fungování imunitního systému, rozvoji některých onemocnění a srážení krve. Sacharidy se jiným názvem označují jako karbohydráty nebo cukry.

Související příspěvky: