Jaké jsou hlavy kloubu žebra?

Obsah

Jaké jsou hlavy kloubu žebra?

Jaké jsou hlavy kloubu žebra?

Hlavy kloubu žebro (art. Capitis costae) je tvořen horním a dolním žebrem jamkami (poluyamkami) ze dvou sousedních obratlů a hrudní žeber hlavy. Z devíti hřebenatky hlavního žebra (II-X) k okrajům sootvetstvuyushaya meziobratlové ploténky je v kloubní dutině intraartikulární vaz žeber hlavy (lig.

Co je pravá žebra?

Tato žebra jsou nazývána pravá žebra(lat. costae verae). Další 3 páry jsou chrupavkami spojeny s výše uloženými pravými žebry. Tyto 3 páry tvoří nepravá žebra(lat. costae spuriae). Poslední 2 páry zůstávají nespojeny, jde o volná žebra(lat. costae fluctuantes) končící mezi svaly břišní stěny.

Proč jsou žebra připojena k obratlům?

Vzhledem k přítomnosti pohyblivých kloubů žeber s páteří a hrudní kostí jsou možné změny objemu hrudníku a pohybů dýchacích cest. Žebra jsou připojena k obratlům pomocí okrajových-vertebrální kloubů (artt. Costovertebrales), které zahrnují žebra spoje hlavy a žeberní-příčných spojů.

Jaké jsou Druhy kloubů?

Druhy kloubů 1 Jednoduché klouby – spojují dvě kosti. Příkladem je ramenní kloub. 2 Složené klouby – spojují více než dvě kosti, nebo jsou mezi ně vsunuty pohyblivé chrupavčité destičky. Příkladem jsou... More ...

Související příspěvky: