Jaké jsou druhy kondenzátorů?

Obsah

Jaké jsou druhy kondenzátorů?

Jaké jsou druhy kondenzátorů?

Druhy kondenzátorů 1 vzduchový 2 vakuový 3 plastový (svitkové) 4 papírový (často papír napuštěný voskem, nebo olejem) (svitkové) 5 elektrolytický (dielektrikem je tenká oxidační vrstva na jedné z elektrod, druhou elektrodu tvoří samotný elektrolyt) 6 keramický 7 kapacitní dioda – varikap 8 slídový More ...

Jak se vyrábí pevné kondenzátory?

Pevné kondenzátory se vyrábí jak pro vývodovou montáž, tak i miniaturizované pro povrchovou montáž SMD . Kondenzátor je tvořen čtvercovými nebo kruhovými elektrodami s dielektrikem ze speciální keramiky s velkou permitivitou. Většinou se vyrábí sintrováním keramického prachu při 1100 až 1900 °C do požadovaného tvaru.

Kdo je izolant kondenzátoru?

Kondenzátor se skládá ze dvou vodivých elektrod oddělených od sebe navzájem elektricky nevodivou látkou - izolantem - tzv. dielektrikem. Izolantem může být vzduch, papír, metalizovaný papír, plastová fólie, slída nebo keramika. Kondenzátor je schopen akumulovat energii ukládáním elektrického náboje na svých elektrodách .

Jak se uvádí přesnost kondenzátoru?

SMD kondezátory mají značení číselným kódem. Tolerance (přesnost) kondenzátoru se uvádí v procentech a udává souměrnou odchylku od jmenovité hodnoty. U některých typů kondenzátorů, které mají kapacitu menší než 10 pF se udává dovolená odchylka kapacity v pikofaradech písmenem.

Související příspěvky: