Kdy spořit státní dluhopisy?

Obsah

Kdy spořit státní dluhopisy?

Kdy spořit státní dluhopisy?

Spořicí státní dluhopisy patří mezi nejbezpečnější způsoby spoření. Dluhopisy ČR mají garanci splacení dlužné částky. Vládní dluhopisy jsou určeny pro drobné investory, jejichž cílem je dlouhodobé a bezpečné spoření prostřednictvím investičních nástrojů.

Jaké jsou státní dluhopisy?

Státní dluhopisy fungují na podobném principu jako dluhopisy korporátní, které jsou vydávány za účelem získání hotovosti na nákup techniky, expanzi na nové trhy a podobně. Dluhopisy lze zjednodušeně řečeno chápat jako půjčku, jíž jednotliví investoři (např. korporace, podnikatelé, občané) poskytují státu.

Kdy nakupují státní dluhopisy?

Obvyklými nakupujícími státních dluhopisů jsou nejčastěji velké instituce (banky, fondy, pojišťovny), zahraniční investoři či cizí státy. Složení investorů je opravdu různorodé. Státní dluhopisy vydává stát, resp. Ministerstvo financí. Emisi zajišťuje Česká národní banka, která se stará i o vyplácení úroků.

Co je státní dluhopis pro občany?

Státní dluhopis pro občany dostal honosný název Dluhopis Republiky a má splatnost 6 let. Pro stát má držení dluhopisů občany České republiky hned dvojí výhodu: dochází díky tomu k diverzifikaci rizik. státní dluh drží kromě zahraničních investorů také občané, čímž se zvyšuje státní stabilita.

Související příspěvky: