Co má palmový olej na zdraví?

Obsah

Co má palmový olej na zdraví?

Co má palmový olej na zdraví?

Palmový olej má řadu pozitivních účinků na vaše zdraví. Například podporuje fungování mozku, snižuje rizikové faktory vzniku kardiovaskulárních onemocnění a dodává tělu vitamín A. Palmový olej je skvělým zdrojem tokotrienolů, což je jedna z forem vitamínu E, která má velmi silné antioxidační účinky a pozitivně ovlivňuje zdraví mozku.

Jaké jsou mastné kyseliny v palmovém oleji?

Hlavní nasycenou mastnou kyselinou v palmovém oleji je kyselina palmitová, na kterou připadá 44% kalorické hodnoty palmového oleje. Kromě toho obsahuje palmový olej také malá množství kyseliny stearové, myristové a kyselinu laurovou, která patří mezi mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem .

Můžeme použít palmový olej do burákového másla?

Palmový olej se někdy přidává do burákového másla a do dalších druhů ořechových másel jako stabilizátor, který brání rozkladu tuků a jejich usazování na hladině sklenice. Kromě ořechových másel najdeme palmový olej také v dalších potravinách, jako jsou například:

Proč se palmový olej získává?

Palmový olej se získává z dužnatých plodů palmy olejné. Někde se mu také říká červený palmový olej, kvůli jeho červeno-oranžové barvě. Hlavním zdrojem palmového oleje je jeden z druhů palmy olejné, s latinským názvem Elaeis guineensis, který se v přírodě volně vyskytuje v západní a jihozápadní Africe.

Související příspěvky: