Proč rostou Lanýže v podzemí?

Obsah

Proč rostou Lanýže v podzemí?

Proč rostou Lanýže v podzemí?

Lanýže rostou v podzemí a jejich hlízy si s kořeny mnoha stromů vyměňují živiny. Půda, ve které se lanýžům má dařit, by měla obsahovat uhličitan vápenatý a další jílovité sloučeniny. Kvůli tomu, že roste v podzemí, je totiž nutné zeminu provzdušňovat a udržovat její pH na zásadité nebo neutrální úrovni.

Proč jsou lanýže nejdražší?

Kulinářský svět má mnoho pokladů a lanýže jsou jedním z nich. Tomu odpovídá i jejich cena, a to je i důvodem, proč je mnoho lidí nikdy neochutná. Ceny se liší podle typu lanýže – vůní i chutí jsou nejvýraznější ty bílé, které jsou také nejdražší. V roce 2017 dosáhla cena za kilogram až 4 500 eur. Co tedy ten lanýž vlastně je?

Proč jsou lanýže tak drahé?

Lanýže jsou synonymem luxusu. Objevují se na menu těch nejdražších restaurací. Nejedná se o potravinu, která by byla běžně dostupná, podobně jako káva Kopi Luwak, o které jsme psali nedávno. O co se tedy vlastně jedná a proč jsou lanýže tak drahé? Kulinářský svět má mnoho pokladů a lanýže jsou jedním z nich.

Jaká je cena lanýžového sběrače?

Lanýže se dělí na několik druhů. Nejdražší je bílý lanýž (Tuber magnatum), který se od lanýžových sběračů vykupuje kolem 1 200 eur za kilo (cca 33 000 korun). Cena v České republice se pak může vyšplhat až k 80 000 korun. „Cena se ale neurčuje jenom podle druhu lanýže, ale také podle jeho velikosti.

Související příspěvky: