Kdo má nárok na odchod do důchodu?

Obsah

Kdo má nárok na odchod do důchodu?

Kdo má nárok na odchod do důchodu?

Nárok na odchod do důchodu. Na starobní důchod máme nárok jen tehdy, jestliže splňujeme dvě podmínky: máme potřebnou dobu pojištění, to znamená, že máme odpracované roky. a dosáhli jsme důchodový věk, to znamená, že už jsme dost staří na důchod. Bohužel neplatí, že dosažením důchodového věku dostaneme automaticky aspoň nějaký důchod.

Jak se odejít do důchodu?

Standardně je možné odejít do důchodu až o 5 let dříve před dosažením důchodového věku. Ten je standardně „zastropován“ na 65 letech, zatím ale lidé stále mají důchodové věky nižší, takže jsou zde určitá omezení: Pokud je váš důchodový věk nižší než 63 let, můžete odejít do předčasného důchodu až o 3 roky dříve.

Jaký je výpočet důchodového věku?

Výpočet věku odchodu do důchodu, takzvaného důchodového věku, který je jednou z podmínek pro přiznání starobního důchodu. Do kalkulačky důchodového věku zadávejte datum narození, pohlaví a počet dětí. Více informací o kalkulačce a logice výpočtu...

Existují výjimky pro odchod do důchodu?

Při určování věku pro odchod do důchodu skutečně existují výjimky například pro horníky a lidi z jiných fyzicky zvlášť náročných profesí. například člověk, který před rokem 1993 odpracoval 15 let v hlubinných dolech, může volit odchod do důchodu v 55 letech.

Související příspěvky: