Jaké jsou zdroje bílkovin v potravinách?

Obsah

Jaké jsou zdroje bílkovin v potravinách?

Jaké jsou zdroje bílkovin v potravinách?

Ideální zdroje bílkovin v potravinách jsou na to například: 1 maso (kuře, vepřové, hovězí) 2 ryby (makrela, losos, sardinky, tuňák …) 3 nízkotučné mléčné výrobky a tvaroh 4 celozrnné potraviny jako oves, hnědá rýže, rýže natural, a celozrnné těstoviny 5 luštěniny (hrách, fazole, čočka) 6 zelenina (mrkev, brokolice, květák) 7 batáty 8 vajíčka More ...

Kolik bílkovin potřebujete denně?

Jíst dostatečné množství bílkovin je velmi důležité nejen pro budování svalů, ale i pro celkové zdraví. Zásobování těla plnohodnotnými bílkovinami bychom proto rozhodně neměli podceňovat. Kolik bílkovin denně vaše tělo potřebuje? Bílkoviny se skládají z molekul aminokyselin, které jsou spojeny peptidovou vazbou.

Kolik bílkovin během dne?

Kolik bílkovin během dne? Názory na příjem bílkovin se u jednotlivých kulturistů značně odlišují. Jedni budou tvrdit, že příjem nad 1,5 g/kg je hazard se zdravím, jiní při pomyšlení na příjem pod 3 g/kg blednou hrůzou (nebo aspoň katabolizují).

Jaké jsou hodnoty bílkovin u dospělého člověka?

Ještě vyšších hodnot dosahují potřeby u dětí, těhotných a kojících žen a sportovců. Bílkoviny by měly u dospělého člověka tvořit 10–30 % celkového denního energetického příjmu. Vyšší procento bílkovin (30 %) je nutné při nižším celkovém energetickém příjmu, tedy například při hubnutí.

Související příspěvky: