Kde leží Konžský deštný prales?

Obsah

Kde leží Konžský deštný prales?

Kde leží Konžský deštný prales?

Zle leží Konžský deštný prales s rozlohou přes 1 700 000 km2, který patří mezi nejhodnotnější ekosystémy planety. Žije zde 39 endemických druhů, tedy biologické druhy nevyskytující se nikde jinde na světě.

Kde se vyskytují deštné pralesy?

Deštné pralesy se v mírném pásmu vyskytují zřídka. Jižní Amerika má pouze pralesy v chilských horách v Andách. Největší část je již odlesněna nebo poškozena a poslední zbytky stále ohrožuje dřevařský průmysl. V odlehlých a neustále se zmenšujících lesích žije velmi vzácný jelen huemul.

Kde se nachází tropický deštný prales?

Amazonský tropický deštný prales (na obrázku) je rozsáhlý přibližně 5 500 000 km2. Leží v devíti státech Jižní Ameriky. Celý Amazonský prales představuje více než polovinu tropických deštných lesů celého světa. V oblasti Amazonie žije více než 100 000 druhů savců, plazů a ptáků a dalších 270 000 druhů hmyzu.

Kdo je nejstarší prales v Asie?

Deštný prales v ostrovní oblasti jihovýchodní Asie, zejména v Indonésii a na Papui-Nové Guineji, patří k nejstarším lesům světa. Přes 70 % rozlohy někdejších deštných pralesů v této oblasti již bylo vykáceno a jejich ničení se v posledních letech ještě zrychlilo.

Související příspěvky: