Co způsobuje kácení tropických pralesů?

Obsah

Co způsobuje kácení tropických pralesů?

Co způsobuje kácení tropických pralesů?

Mnoho vědců věří, že současné kácení tropických pralesů ve velkém měřítku způsobuje oteplování Země a to může mít za následek zvýšení mořské hladiny a záplavy největších přístavních měst. A co víc, kultura a "místa pro život" mnoha miliónů lidí žijících v pralese jsou ničeny a ohroženy kácením a zabíráním půdy.

Kde jsou pralesy na světě?

Tyto pralesy, nacházející se v Latinské Americe, jihovýchodní Asii a Africe, jsou nejstarším kontinuálním ekosystémem na světě, některé jsou staré 100 milionů let. Přestože zabírají pouze 6% zemského povrchu, žije v nich nejméně polovina živočišných druhů na zemi (na světě žije 5 - 30 milionů druhů).

Kdo je oběť amazonského deštného pralesa?

Avšak jen za minulý rok padlo za oběť ilegálnímu kácení, požárům, těžbě a mýcení za účelem získání půdy 20 000 čtverečních kilometrů pralesa. Jedno z největších nebezpečí, kterému dnes amazonský deštný prales čelí, je ilegální a destruktivní těžba vzácného dřeva.

Proč jsou deštné pralesy kriticky ohroženy?

Deštné pralesy jsou kriticky ohroženy. Mnoho rostlin, zvířat i kultur původních národů, jenž žijí v pralesích, je nyní ohroženo. Ale záleží i na nás. Jestliže nyní donutíme světové vlády k akci, budeme mít poslední šanci zachránit naše původní deštné pralesy a život, který je na nich závislý.

Související příspěvky: