Kdo byl svobodným vařením piva?

Obsah

Kdo byl svobodným vařením piva?

Kdo byl svobodným vařením piva?

Vaření piva bylo považováno za nejdůležitější a nejpoplatnější městskou živnost. Zásadní zvrat do svobodného vaření piva kýmkoliv, kdo měl na to prostředky, přineslo právo mílové, které obdržela první královská města právě již ve 12. století.

Co je Historie piva v Čechách?

Historie piva v Čechách 1 Úvod. Pivovarnictví patří v naší zemi k významným oborům potravinářského průmyslu s mnohaletou a úspěšnou tradicí. 2 Starověk. Předpokládá se, že výroba piva byla objevena náhodou. Do nádobky s rozemletým obilím natekla voda a divokým... 3 Raný středověk. S příchodem Slovanů byla na naše území přenesena také příprava chmeleného piva. Kelti totiž pivo... More ...

Kde se vařil piva v Čechách?

Nejstarší zmínka o vaření piva v Čechách je oficiálně uvedena v „Nadační listině Vyšehradské kapituly" prvního českého krále Vratislava II. (asi v roce 1088). V ní mimo ostatní dary a privilegia panovník přidělil kapitule desátek chmele na vaření piva z obce Desné.

Co se děje v pivu?

Pivo, slad a chmel jsou významnými exportními položkami. Pokud si dnes jakýkoliv cizinec vybaví Českou Republiku, většinou si ji spojí právě s dobrým pivem. Staří Čechové pohlíželi na pivo nejen jako na osvěžující nápoj, ale také jako na výživný, chutný a levný tekutý chléb. V pivu viděli také lék na celou řadu nemocí.

Související příspěvky: