Co jsou jehličnany jedovaté?

Obsah

Co jsou jehličnany jedovaté?

Co jsou jehličnany jedovaté?

Jehličnany: Juniperus sabina – jalovec chvojka a Juniperus horizontalis – jalovec poléhavý (prudce jedovatý je nejen plod, ale celá rostlina), Taxus baccata – tis červený (celý jehličnan, krom dužnatého míšku, je prudce jedovatý, semena jsou jedovatá jen po rozžvýkání), Thuja sp. – zerav a Chamaecyparis sp. – cypřišek (oba jsou mírně jedovaté).

Jaké jsou jedovaté rostliny?

Nepříjemné zarudnutí způsobuje například škumpa a po dotyku třemdavy vám mohou naskákat solidní puchýře. Slabě jedovatý je i jalovec ( Juniperus communis ), cypřiše ( Chamaecyparis) a túje ( Thuja ). V mnoha případech slouží jedovaté rostliny zároveň jako léčivky – buď jsou užívány jako sušené drogy, nebo se využívají k výrobě léků.

Proč je keř silně jedovatý?

Celý keř je silně jedovatý, to znamená i jeho listy a kůra. Jed v nich obsažený přivodí člověku křeče a průjmy, může dojít i k ochrnutí centrálního nervového systému. Jsou známy případy, kdy se koně otrávili při okusování tisů. Stejně tak se prý mohou otrávit planým svlačcem – toho by ovšem museli spořádat víc jak dvacet pět kilogramů během tří dnů

Proč jsou Plody břečťanu jedovaté?

Obě rostliny jsou mírně jedovaté, obzvláště pak jejich plody. Na plodných výhonech starších keřů břečťanu dozrávají tmavě fialové bobule, po jejichž požití následuje nevolnost a zvracení. Při konzumaci většího množství plodů se dostavují křeče, úporný průjem a může se objevit i vyrážka.

Související příspěvky: