Proč je korková podlaha vhodná pro vytápění?

Obsah

Proč je korková podlaha vhodná pro vytápění?

Proč je korková podlaha vhodná pro vytápění?

Korek svou unikátní strukturou, kterou nemá jiný přírodní materiál, tvoří výbornou ochranu proti chladu. Korková podlaha je příjemná na dotek. Zároveň má malou tepelnou vodivost, což z ní činí nepříliš vhodný materiál pro podlahu na podlahové vytápění.

Jaký je tepelný odpor dřevěné podlahy?

Dřevěná podlaha se vyznačuje poměrně vysokým tepelným odporem s hodnotami mezi 0,05 - 0,1 m2K/W. Proto je z hlediska přenosu tepla z podlahového vytápění méně efektivním řešením. Pokud se podlahové topení používá pouze pár měsíců v roce nebo náklady na spotřebu energie nejsou důležité, pak si dřevěnou podlahu klidně dopřejte.

Jaké je maximální teplota dřevěné podlahy?

Podlahové topení při dřevěné podlaze by se mělo spouštět pouze pomalu a postupně zvyšovat výkon a teplotu o zhruba 2°C. Je to právě kvůli výše uvedeným vlastnostem dřeva. Maximální teplota na povrchu dřevěné podlahy může být 27°C, což znamená, že voda v trubkách v podlaze má teplotu 35 - 40°C.

Proč použít dřevěnou podlahu?

Pokud se podlahové topení používá pouze pár měsíců v roce nebo náklady na spotřebu energie nejsou důležité, pak si dřevěnou podlahu klidně dopřejte. Zvolte ale raději parkety z tvrdého dřeva o tloušťce do 12 mm. Příliš hrubé dřevo propustí ještě méně tepla, příliš tenká dřevěná podlaha může začít snadněji vysušovat.

Související příspěvky: