Co je cívka v elektrických obvodech?

Obsah

Co je cívka v elektrických obvodech?

Co je cívka v elektrických obvodech?

Cívka je elektrotechnická součástka používaná v elektrických obvodech : 1 k vytvoření magnetického pole elektrického proudu, které se dále využívá k působení magnetickou silou – cívka (s jádrem)... 2 k indukci elektrického proudu proměnným magnetickým polem – cívka slouží jako induktor (nositel indukčnosti ). More ...

Co je cívka?

Cívka - anglicky coil nebo inductor, je elektrotechnická součástka sestávající z vodiče ovinutého okolo izolantu. Po zapojení do elektrického obvodu cívka vytváří magnetické pole. Vlastnosti tohoto magnetického pole lze určit použitím Ampérova pravidla pravé ruky.

Co jsou cívky?

Cívky jsou pasívní elektronické součástky, jejichž charakteristickou vlastností je vlastní indukčnostL [H]. Dalším důležitým parametrem je jmenovitý proud[A], při kterém je možné cívku trvale provozovat. Cívka je navinuta nejčastěji z měděného drátu, aby měla co nejmenší odpor.

Jaká je indukčnost cívky?

Cívka je navinuta nejčastěji z měděného drátu, aby měla co nejmenší odpor. Vlastní indukčnost cívkyzávisí na počtu závitů, geometrickém uspořádání a na magnetických vlastnostech prostředí uvnitř i kolem cívky. Cívkaje schopna akumulovat enegii v magnetickém poli.

Související příspěvky: