Co je solární ohřev bazénu?

Obsah

Co je solární ohřev bazénu?

Co je solární ohřev bazénu?

Solární ohřev bazénu patří v posledních letech k nejoblíbenějším způsobům, jak si v bazénu zajistit příjemně teplou vodu. Nejen díky nenáročné obsluze, jednoduché montáži a skvělým výsledkům při ohřevu vody, ale zejména proto, že sluneční energie je zadarmo.

Proč jsou vyhřívané bazény významnými spotřebiteli energie?

Vyhřívané venkovní bazény jsou významnými spotřebiteli energie. V České republice je zhruba v polovině případů energie získávána spalováním fosilních paliv. Požadavky na teplotu vody jsou u plaveckých bazénů nízké, optimální teplota vody pro rekreační plavání je v rozmezí 24 až 28 °C.

Může být bazénová voda vedena přímo do solárního systému?

Solární systém proto může být velmi jednoduchý, bazénová voda může být po úpravě (filtraci) vedena přímo do solárního systému, viz obrázek dole. Často vyhoví i původní čerpadlo. Pouze dávkování chloru musí být vyřešeno tak, aby jeho koncentrace v absorberu nepřekročila 0,6 mg/l. Při větších koncentracích by mohlo dojít až k poškození absorberu.

Jaký je výkon ohřevu v bazénu?

Výpočet výkonu ohřevu: Vodu potřebujeme ohřát o 10°C (teplotní rozdíl = provozní - napouštěcí teplota vody) 23,2 kWh (energie o 1°C za 1 hodinu) x 10°C (teplotní rozdíl) = 232 kWh (celková spotřeba pro nahřátí 20m 3) Pro nahřátí bazénu s objemem 20m3 o 10°C je potřeba 232 kWh energie.

Související příspěvky: