Jak získat povolení k vypouštění podzemních vod podzemních?

Obsah

Jak získat povolení k vypouštění podzemních vod podzemních?

Jak získat povolení k vypouštění podzemních vod podzemních?

Podkladem vydání povolení k vypouštění odpadních vod do vod podzemních je podle ustanovení § 9 odst. 1 vodního zákona vyjádření osoby s odbornou způsobilostí (k možnosti a rozsahu ovlivnění jakosti okolních zdrojů podzemních vod). Není zde třeba vypracovávat kompletní hydrogeologický posudek (pouze ve výjimečných případech).

Jak povolit vypouštění odpadních vod do podzemních vod?

Podle § 38 odst. 4 vodního zákona lze výjimečně povolit pouze tzv. nepřímé vypouštění odpadních vod do vod podzemních (přes půdní vrstvy) z jednotlivých rodinných domů a staveb k individuální rekreaci na základě posouzení jejich vlivu na jakost podzemních vod. Výraz "jednotlivý" by neměl být interpretován ve smyslu "jediný (jeden)".

Proč povolit vypouštění do podzemních vod?

Uvedeným pojmem je třeba rozumět, že vypouštění do vod podzemních nelze povolit ze souvislé zástavby nebo dokonce celé obce. Lze tedy např. povolit vypouštění odpadních vod ze septiku společného pro dva i více rodinných domů.

Co se souvisí se znečišťováním vod?

Se znečišťováním vod souvisí dva jevy - eutrofizace a vodní eroze. Eutrofizace je proces zvyšování produkce nové živé organické hmoty, vytvořené fotosyntetickou činností rostlinných organismů v povrchové vodě, především v důsledku organických živin (dusíku a fosforu).

Související příspěvky: