Jak se měří hladina podzemní vody?

Obsah

Jak se měří hladina podzemní vody?

Jak se měří hladina podzemní vody?

Stav hladiny podzemní vody (udávaný v metrech od odměrného bodu) se měří pásmem s Rangovou píšťalou nebo elektrokontaktním hladinoměrem. Automatické registrační přístroje s denním záznamem se používají přibližně v 15% mělkých vrtů 90% hlubokých vrtů.

Kdo je chemickým vzorcem vody?

Voda, chemickým vzorcem H 2 O, systematický název oxidan, je chemická sloučenina vodíku a kyslíku. Spolu se vzduchem, resp. zemskou atmosférou, tvoří základní podmínky pro existenci života na Zemi. Za normální teploty a tlaku je to bezbarvá, čirá kapalina bez zápachu, v silnější vrstvě namodralá.

Jak velká je spotřeba vody v Česku?

Celková spotřeba vody v ČR je 57 tisíc litrů vody na osobu za rok. Roční spotřeba vody pouze v českých domácnostech (tedy bez průmyslu a zemědělství) činí 32,5 tisíc litrů na osobu, to jest přes 89 litrů denně. Cena vody se v česku liší podle okresu - pohybuje se mezi 45-160 Kč.

Proč se voda nazývá oxid vodný?

Systematicky se voda nazývá „oxidan“ (od názvosloví IUPAC 93 ), vycházející z toho, že se jedná o anorganický jednojaderný hydrid (proto končí na příponu „-an“ ). IUPAC uvádí ve svých názvoslovných doporučeních i anglický systematický název „dihydrogen oxide“, obdobný český název „oxid vodný“ se v odborné literatuře nepoužívá.

Související příspěvky: