Jak se měří tělesná teplota během dne?

Obsah

Jak se měří tělesná teplota během dne?

Jak se měří tělesná teplota během dne?

U jednotlivých lidí kolísá během dne. A rozhodně není jedno, na kterém místě těla se teplota měří. Ziad Obermayer a jeho spolupracovníci z Harvard University provedli bezmála čtvrt milionů velmi důkladných a přesných měření tělesné teploty u více než 35 000 pacientů.

Jak je to normální tělesná teplota?

Asi každý z nás má jako normální tělesnou teplotu zažitý údaj 37 °C. Tvrdila nám to máma i babička a zažívali jsme to odjakživa také u lékaře. Ten údaj je ale starý skoro dvě století. Ukazuje se, že naše těla spíše chladnou a teplota se nám mírně snižuje. Jak je to možné?

Jaká byla průměrná tělesná teplota mužů?

Celkově vědci použili 677 423 naměřených údajů o teplotách pacientů a ukázalo se, že během dvou staletí mužům klesla průměrná tělesná teplota na 36,6 °C proti 37,16 °C. Nabízí se sice vysvětlení, že naměřené hodnoty byly prostě jen chybné, ale i to vědci vzhledem k více než půlmilionu měření vylučují.

Kde je tělesná teplota v současné populaci?

Dnes už je přesněji určená na 36,8 °C a nejnovější výzkum ukazuje, že je možná ještě nižší. Nejzajímavější na tom ale je, že poměrně rychle klesla. O poklesu tělesné teploty v současné populaci mluví nová studie vědců a lékařů Stanfordovy univerzity v USA.

Související příspěvky: