Jaké jsou hodnoty bilirubinu v krvi?

Obsah

Jaké jsou hodnoty bilirubinu v krvi?

Jaké jsou hodnoty bilirubinu v krvi?

Někteří autoři považují za hyperbilirubinémii až koncentrace bilirubinu v krvi nad 20,0 µmol/l. Při koncentraci bilirubinu v krvi do 30,0 µmol/l hovoříme o subikteru (počínající žloutenka) a hodnoty 30 – 80 µmol/l již způsobují přesvědčivě žluté zbarvení sklér a kůže, což odborně nazýváme ikterus (žloutenka) ( 1 ).

Jak se bilirubin uvolňuje?

Bilirubin je žluté barvivo, které se uvolňuje při normálním zániku (rozpadu) červených krvinek. U starších dětí a dospělých se veškerý bilirubin v těle zpracovává v játrech, která ho vylučují do žluči, se kterou se pak dostává do tenkého střeva a následně je z těla vyloučen.

Co způsobuje zvýšenou hladinu bilirubinu?

Mezi další příznaky onemocnění, která způsobují zvýšenou hladinu bilirubinu, patří například: 1 bolest břicha 2 zimnice (třesavka) 3 horečka 4 bolesti na hrudi 5 slabost 6 závrať 7 nevolnost 8 únava 9 zvracení 10 nezvykle tmavá moč More ...

Proč se zvýšený bilirubin vyloučit ven?

Zvýšený bilirubin je častým problémem zejména u novorozenců, kteří trpí onemocněním zvané novorozenecká žloutenka. Jedná se o žluté zbarvení pokožky a někdy i sklér, které se vyskytuje po narození proto, že játra novorozence ještě nedokážou dobře zpracovat bilirubin z krve a vyloučit ho z těla ven.

Související příspěvky: