Co je cholesterol?

Obsah

Co je cholesterol?

Co je cholesterol?

Co je vlastně cholesterol, který je pro mnohé z nás symbolem tuku a smažených jídel zač? Cholesterol patří, odborně vzato, mezi lipidy. Lipidy jsou přírodní látky živočišného i rostlinného původu, jejichž společnou typickou vlastností je hydrofobnost – nerozpustnost ve vodě.

Jaká je optimální hodnota cholesterolu v krvi?

Lékaři hovoří o třech základních hodnotách: 1 optimální hodnota cholesterolu v krvi u dospělého člověka by neměla přesáhnout 5,2mm / l 2 za zvýšenou hladinu cholesterolu se v lékařských kruzích považuje hodnota od 5,2 do 6,2 mmol / l 3 hodnoty nad 6,2 mmol / l se označují jako rizikové More ...

Co se hlásí zvýšeným cholesterolem?

Cholesterol se nehlásí výraznými příznaky, v čem právě spočívá jeho nebezpečí. Většinou je vysoký cholesterol odhalen z krve při běžné kontrole u lékaře. Příznaky zvýšeného cholesterolu se obvykle ukáží až ve chvíli, kdy se v těle rozvine ateroskleróza jako následek vysokého cholesterolu.

Jak odstranit zvýšenou hodnotu cholesterolu?

Zvýšená hodnota cholesterolu je způsobena špatným životním stylem a vrozenými faktory. Pro úpravu cholesterolu na normální úroveň Vám lékař jistě doporučí dodržovat zdravý životní styl (dostatek pohybu, méně tučnou stravu a více zeleniny a ovoce apod.).

Související příspěvky: