Proč odejít do důchodu?

Obsah

Proč odejít do důchodu?

Proč odejít do důchodu?

Odchod do důchodu. Odejít do starobního důchodu máme právo, nikoliv povinnost. Dosažení důchodového věku a nároku na důchod není důvod pro ukončení zaměstnání ani podnikání. Ve výdělečné činnosti můžeme pokračovat i po vzniku nároku na starobní důchod a zvýšit si tak budoucí důchod.

Kde podávat žádost o důchod?

Podání žádosti. Žádost o důchod podává sám občan, a to na OSSZ podle místa trvalého bydliště, v Praze na kterémkoliv územním pracovišti PSSZ. Žádost o důchod se podává osobně, případně je možné k tomuto úkonu zmocnit jinou osobu na základě udělené plné moci (nevyžaduje se její úřední ověření). Žádost s žadatelem sepíše odborník oddělení důchodového ...

Kdy je žádost o důchod postoupena?

Žádost o důchod je po sepsání na OSSZ postoupena ústředí ČSSZ, v jehož kompetenci je rozhodnout o nároku na důchod a jeho výši. Zákonná lhůta pro vyřízení je 90 dnů (zpravidla je však žádost vyřízena dříve). Délka vyřízení závisí na tom, zda jsou v evidenci ČSSZ všechny podklady.

Jak podat žádost o starobní důchod?

Žádost o důchod se podává osobně, případně je možné k tomuto úkonu zmocnit jinou osobu na základě udělené plné moci (nevyžaduje se její úřední ověření). Žádost s žadatelem sepíše odborník oddělení důchodového pojištění. Žádost o starobní důchod je možné podat nejdříve čtyři měsíce před požadovaným dnem přiznání důchodu.

Související příspěvky: