Kde se nachází vitamín D?

Obsah

Kde se nachází vitamín D?

Kde se nachází vitamín D?

Vitamín D se tvoří v kůži z derivátu cholesterolu, když na ni působí sluneční UVB záření, který se pak rozštěpí na provitamín D3 a ten se pak přemění na vitamín D3. Další přeměna probíhá v játrech a následně v ledvinách. Výskyt v potravinách. Ideální je jíst potraviny, ve kterých se nachází vitamín D.

Co je vitamín D důležitý pro zdraví?

Vitamín D je důležitý při mineralizaci kostí a zubů, je potřebný při růstu, podporuje vstřebávání minerálů (vápník, fosfor), pomáhá při hojení zlomenin, podporuje kardiovaskulární systém a je důležitý pro správnou funkci imunitního systému. Chrání před různými nemocemi a celkově zajišťuje pevné zdraví.

Jaké jsou zdroje vitamínu D?

Zdroje vitamínu D 1 Vitamín ze slunce. Největším zdrojem kalciferolu je sluneční svit. Stačí se každý den nejméně půl hodiny pohybovat na... 2 Výskyt v potravinách. Ideální je jíst potraviny, ve kterých se nachází vitamín D. Jedná se o následující potraviny -... 3 Přípravky - doplňky stravy. V lékárně seženete různé přípravky, ve kterých najdete vitamín D. Prodává se tam jak... More ...

Co je vitamín D v tucích?

Vitamín D je rozpustný v tucích, proto není vhodné při hubnutí omezovat příjem tuků na minimum. Oblíbený je i ve verzi pro vegany z oleje ze slunečnicových semínek a pomerančů. Získáte ho zde v e-shopu.

Související příspěvky: