Jaký je krevní tlak u lidí starší 50 let?

Obsah

Jaký je krevní tlak u lidí starší 50 let?

Jaký je krevní tlak u lidí starší 50 let?

Pětileté studium univerzity v Chicagu, které se zabývá přímým vztahem mezi samotou a vysokým krevním tlakem u lidí starších 50 let ukázalo, že samota a má na krevní tlak neblahý vliv. Zvýšení tlaku bylo pozorováno již po dvou letech studia a krevní tlak se u osamělých lidí i nadále zvyšoval.

Co jsou příčiny vysokého krevního tlaku?

Ale existují i méně zjevné příčiny vysokého krevního tlaku. „Nejlepší data ukazují, že hypertenze je téměř nevyhnutelná s přicházejícím stářím. Jakmile dosáhneme 55 let, máme 90 % šanci, že budeme mít vysoký krevní tlak,“ říká Clyde Yancy, vedoucí kardiologie v Chicagu.

Jaký je rozdíl mezi hypotyreózou a vysokým krevním tlakem?

Studie z roku 2007, která se zabývala korelací mezi hypotyreózou (když štítná žláza neprodukuje dostatečné množství hormonů) a vysokým krevním tlakem prokázala, že pacienti s hypotyreózou měli významně vyšší hodnoty tlaku krve. K vyšší než normálnímu krevnímu tlaku může vést i hypertyreóza a hypoerparatyreóza.

Jak zvýšit krevní tlak?

Krevní tlak mohou zvýšit i některé léky proti bolesti. Příkladem je ibuprofen. Stejně na tom jsou i antidepresiva. U léků Effexor, Wellbutrin a Desipramin bylo prokázáno, že zvyšují krevní tlak. Krevní tlak dokáží zvýšit dokonce i některé bylinky – ženšen, lékořice a chvojník.

Související příspěvky: