Proč se buňky rozmnožují?

Obsah

Proč se buňky rozmnožují?

Proč se buňky rozmnožují?

- všechny buňky se rozmnožují dělením - při dělení vznikají z původní buňky (mateřské) buňky nové (dceřiné) - dělení buňky vždy předchází dělení jádra Dělení jádra (karyokineze) - hlavní roli hrají chromozomy (tělíska skládající se ze dvou chromatid spojených centromérou) - jejich počet je pro každý druh konstantní

Jaké jsou buňky živočišné?

Rostlinné buňky jsou větší, je­jich buněčná stěna je silná a ob­sahuje celulózu. V cytop­lazmě se nacházejí plas­tidy a velké vakuo­ly, naopak nemají některé or­gane­ly např. Gol­giho aparát. Živočišné buňky ob­sahují více or­ganic­kých látek, méně vody, mají jiný metaboliz­mus.

Jak vznikají buňky při dělení?

- při dělení vznikají z původní buňky (mateřské) buňky nové (dceřiné) - dělení buňky vždy předchází dělení jádra Dělení jádra (karyokineze) - hlavní roli hrají chromozomy (tělíska skládající se ze dvou chromatid spojených centromérou)

Jaká je velikost buněk u mnohobuněč­ných organizmů?

U mnohobuněč­ných or­ganizmů závisí velikost buněk částečně na velikos­ti těla a na je­jich uložení v or­ganiz­mu. Tvar buněk u jedno­buněč­ného nebo mnohobuněč­ného or­ganiz­mu je určen druhem buňky, její funkcí a umístěním.

Související příspěvky: