Co se týká tělesné teploty v současné populaci?

Obsah

Co se týká tělesné teploty v současné populaci?

Co se týká tělesné teploty v současné populaci?

O poklesu tělesné teploty v současné populaci mluví nová studie vědců a lékařů Stanfordovy univerzity v USA. Mohou za to změny, které se kolem nás i s námi udály za posledních 200 let. Výzkumníci si to ověřili zajímavým způsobem. Našli historické záznamy teplot našich předků, které pokrývají tři období minulosti.

Jaká byla průměrná tělesná teplota mužů?

Celkově vědci použili 677 423 naměřených údajů o teplotách pacientů a ukázalo se, že během dvou staletí mužům klesla průměrná tělesná teplota na 36,6 °C proti 37,16 °C. Nabízí se sice vysvětlení, že naměřené hodnoty byly prostě jen chybné, ale i to vědci vzhledem k více než půlmilionu měření vylučují.

Jak je to normální tělesná teplota?

Asi každý z nás má jako normální tělesnou teplotu zažitý údaj 37 °C. Tvrdila nám to máma i babička a zažívali jsme to odjakživa také u lékaře. Ten údaj je ale starý skoro dvě století. Ukazuje se, že naše těla spíše chladnou a teplota se nám mírně snižuje. Jak je to možné?

Kterou teplotu sledovali v dětství?

Skutečně asi nikdo se o své „normální“ teplotě nedozvěděl z učebnic, ale spíše v dětství od rodičů, když si zrovna prožíval nachlazení, chřipku nebo některou z mnoha jiných nemocí. Všichni vždycky sledovali a vlastně dodnes na teploměru sledují magickou hranici 37 stupňů Celsia.

Související příspěvky: