Jak se používá teplotní součinitel objemové roztažnosti?

Obsah

Jak se používá teplotní součinitel objemové roztažnosti?

Jak se používá teplotní součinitel objemové roztažnosti?

Teplotní objemová roztažnost se také používá u termostatických ventilů, které u teplovodních radiátorů ústředního nebo dálkového topení regulují průtok teplé vody podle vnější teploty, a tím výrazně snižují náklady na dodávanou energii. V hlavici termostatického ventilu je speciální kapalina s vysokým teplotním součinitelem objemové roztažnosti.

Co je teplotní roztažnost tělesa?

Při zahřívání nebo ochlazování tělesa z pevné nebo kapalné látky dochází ke změně jeho rozměrů. Tento jev se nazývá teplotní roztažnost. U těles, která mají převažující délku, hovoříme o teplotní délkové roztažnosti. Teplotní roztažnost je důsledkem růstu středních vzdáleností mezi částicemi látky vlivem jejich většího neuspořádaného pohybu.

Jak se řeší teplotní roztažnost?

Jiným způsobem se teplotní roztažnost řeší u telefonních nebo elektrických vedení, kde se mezi jednotlivými sloupy používá drát daleko delší než je vzdálenost sloupů. Snýtováním pásků z různých kovů a s různou teplotní délkovou roztažností získáme dvojkov čili bimetal.

Jak se mění teplota kapalinového teploměru?

Teplotní objemové roztažnosti se využívá u kapalinových teploměrů. S měnící se teplotou se mění objem kapaliny (např. rtuti, obarveného lihu) v tenké trubici napojené na nádobku teploměru. Kapalinový sloupec mění svou výšku a z polohy jeho horního konce odečítáme příslušnou teplotu.

Související příspěvky: