Proč horká voda zmrznout rychleji než studená?

Obsah

Proč horká voda zmrznout rychleji než studená?

Proč horká voda zmrznout rychleji než studená?

Většina čtenářů již přišla na to, proč horká voda teoreticky nemůže zmrznout za stejných podmínek rychleji než studená. Začneme-li s počátečními teplotami 35 °C a 100 °C a budeme je ochlazovat stejným způsobem, bude teplejší vodě nějaký čas trvat, než dosáhne teploty 35 °C.

Jak dlouho se koupíte v horké vodě?

Koupejte se vždy maximálně 15 až 20 minut, a to ve vodě, která by neměla být teplejší než lidské tělo – tedy maximálně 37 °C. Během koupele se zásadně nedoporučuje pít alkohol. Kombinace horké vody a alkoholického nápoje může vyvolávat bolesti hlavy a způsobit i mrtvici, protože prokrvení se zdvojnásobuje.

Jaká je průměrná teplota vody v nádobě?

Když průměrná teplota vody v nádobě s původně teplejší vodou dosáhne teploty, jakou měla na počátku studenější voda, je již kapalina rozvrstvena tak, že u dna je teplota menší a na povrchu větší. Ochlazování je proto rychlejší, než by člověk očekával podle průměrné teploty.

Proč se v malém mrazáku odpaří větší množství vody?

V malých mrazničkách horká voda studenou nepředstihla, a teprve ve větším mrazáku se podařilo jev zopakovat. Protože nebyly průběžně sledovány rozdíly v objemu odpařené vody v malé a velké mrazničce, nelze vyloučit, že větší mrazák byl v tomto případě pro Mpembův jev příznivější, neboť se v něm snáze odpaří větší množství vody.

Související příspěvky: