Co je blahovičník eukalyptus?

Obsah

Co je blahovičník eukalyptus?

Co je blahovičník eukalyptus?

Blahovičník (lat. Eucalyptus), česky často nazývaný též eukalyptus, je tropickou rostlinou z čeledi myrtovitých, která se vyznačuje intenzivní mentolovo-citrónovou vůní. Obsahuje totiž silici zvanou eukalyptol, jež blahodárně působí na horní cesty dýchací i při léčbě astmatu. Blahovičník je tak využíván v lékařství i kosmetice.

Proč je eukalyptus hojně používán?

Eukalyptus má i antiseptický účinek, používá se proto na rány. Dále snižuje horečku a dokáže pomoci při bolestech hlavy i migrénách. Ve formě mastí ulevuje od revmatických bolestí. Eukalyptus je hojně využíván nejen ve zdravotnictví, ale i v kosmetice.

Kde pěstovat eukalyptus?

Eukalyptus postavte například do obýváku, v ložnici by vám jeho pronikavá vůně mohla být nepříjemná. (autor: Shutterstock.com) Je považován za jeden z nejkrásnějších stromů světa. A i když pochází až z daleké Austrálie, bez problémů ho můžete pěstovat i v našich podmínkách. A to jak na zahradě, tak i doma v květináči.

Co je eukalyptus?

Eukalyptus, česky blahovičník, je v našich domácnostech stále oblíbenější pokojovou rostlinou. Za pár korun ho pořídíte v květinářství, obchodních centrech pro zahrádkáře a čas od času se objeví i v nabídce některých supermarketů. Známých je asi 700 druhů eukalyptů, které mohou mít podobu keře i stromu.

Související příspěvky: