Jaká je hvězda na obloze?

Obsah

Jaká je hvězda na obloze?

Jaká je hvězda na obloze?

„Každá hvězda, kterou na obloze vidíš, je jako naše Slunce,“ říká děda Katce. „Liší se od sebe pouze velikostí a tím, jak jsou od sebe vzdálené. A kolem nich je nespočetné množství planet podobných těm v naší sluneční soustavě.“ Katka se po chvíli zeptá: „Dědo, může být někde ve vesmíru také život?“ „Je to možné,“ odpovídá děda.

Kde je hvězda hlavní posloupnosti?

Slunce. Slunce je hvězda hlavní posloupnosti, spektrální třídy G2V, žlutý trpaslík. Obíhá okolo středu Mléčné dráhy ve vzdálenosti od 25 000 do 28 000 světelných let. Oběh trvá přibližně 226 milionů let. Tvoří centrum sluneční soustavy, od Země je vzdálená 1 AU (asi 150 milionů km).

Jaká je změna tvaru hvězdy na obloze?

Měřitelnou změnu polohy hvězdy na obloze lze určit až za několik desítek let. Změna tvaru souhvězdí je patrná až po statisících letech. Největší vlastní pohyb má Barnardova hvězda, a to 10,36" za rok. Na obloze se posune za dvě století o měsíční průměr.

Jaké je zřetelné dělení hvězd?

V tomto diagramu je zřetelné dělení hvězd do: 1 nadobrů, 2 jasných obrů, 3 obrů, 4 podobrů, 5 hvězd hlavní posloupnosti (nejpočetnější skupina), 6 trpaslíků a 7 podtrpaslíků. More ...

Související příspěvky: