Kdo je jasmín pravý?

Obsah

Kdo je jasmín pravý?

Kdo je jasmín pravý?

Jasmín pravý (Jasminum grandiflorum) pochází z Orientu - odtud i jeho jméno - z perského "jasämin". V Čechách však pod jménem jasmín známe keř zcela jiného druhu, neboli pustoryl vonný (jasmín bílý) - silnou vůní svých květů se totiž velmi podobá jasmínu pravému.

Kde pěstovat jasmín pravý?

Jasmin pravý. Jasmín pravý je křehký, stálezelený, rychle rostoucí keř či liána plazící se až do 10 metrové výšky. Kvete na jaře a začátkem léta. Bílé, hvězdicovité květy, s ojedinělou sladkou vůní se rozevírají a hlavně sbírají a i zpracovávají jen v noci, kdy je jejich aroma nejsilnější. U nás se dá pěstovat v květináčích.

Který je nepravý jasmín?

Tento opojně vonící keř ale můžeme v zahradách nahradit bohatě kvetoucím pustorylem, nazývaným nepravý jasmín. Jasmín nepravý se u nás objevuje pod pojmem Pustoryl. Jedná se o keř 2-4 m vysoký. Má nádherné čtyřčetné, bílé a voňavé květy sestavené v hroznovitých květenství.

Co se týče jasmínu?

V Čechách však pod jménem jasmín známe keř zcela jiného druhu, neboli pustoryl vonný (jasmín bílý) - silnou vůní svých květů se totiž velmi podobá jasmínu pravému. Pustoryl (Philadelphus), kterému se česky říká jasmín nepravý, rodem náleží do čeledi hortenziovitých, zatímco jasmín (jasminum, pravý) svým rodem patří do čeledi olivovníkovitých.

Související příspěvky: