Co jsou podstatná jména?

Obsah

Co jsou podstatná jména?

Co jsou podstatná jména?

Hromadná podstatná jména jsou taková jména, která označují skupinu stejných věcí. Označují nějaký soubor, souhrn nebo celek jednotlivin (jednotlivých věcí) stejného druhu. Například slovo ptactvo označuje větší počet ptáků, stromořadí zase pojmenovává soubor více stromů.

Jaké jsou vzory podstatných jmen?

Vzory podstatných jmen jsou rozděleny podle rodů (zvlášť máme vzory ženského, středního, mužského rodu). Při určování vzorů podstatných jmen je prvním krokem právě určení rodu (u mužského rodu určíme ještě životnost), poté teprve zvolíme dle pádů a tvarů správný vzor.

Kdy jsou podstatná jména označena přídavnými jmény?

Pokud podstatná jména ruce, nohy, oči, uši označují části těla lidí či zvířat, jsou v 7. p. mn. č. zakončena na ‑a, a to i v případě, že jde o zdrobněliny stejného významu (tedy ‚části těla‘). Jestliže jsou tato podstatná jména rozvita přídavnými jmény]

Jak se dají podstatná jména dělit?

PRAVIDLA – Podstatná jména konkrétní, abstraktní, pomnožná, hromadná, látková Že jsou podstatná jména prvním slovním druhem, dají skloňovat, jsou ohebná a určují se u nich mluvnické kategorie, ví asi každý. Jak a podle čeho se dají podstatná jména i dělit do různých kategorií, vám ukáže následující článek.

Související příspěvky: