Kde je chřipka nakažlivá?

Obsah

Kde je chřipka nakažlivá?

Kde je chřipka nakažlivá?

Chřipka je vysoce nakažlivé virové onemocnění vyskytující se po celém světě - v chladném období s menším počtem slunečních dní v oblastech mírného pásu a většinou během teplé vlhké sezony v tropických oblastech. V České republice je vrchol výskytu infekce většinou v období od ledna do března, ročně bývá hlášeno 850 000 – 1 200 000 onemocnění, ...

Co je horečka?

Horečka je příznak, který signalizuje, že se v těle něco děje a snaží se bojovat s infekčním či jiným onemocněním. Proto se kromě typických příznaků, jako jsou zimnice nebo třes, projevuje i dalšími symptomy, které signalizují, že se náš organizmus „necítí dobře a není v pořádku“.

Které jsou hlavní příznaky horečky?

Mezi hlavní příznaky horečky patří: 1 pocit chladu (pacientovi je zima bez zjevného důvodu – například venku je teplo nebo nikomu jinému v okolí zima není) 2 zimnice (chladový třes) 3 nechutenství (ztráta chuti k jídlu) 4 dehydratace (nedostatek tekutin, čemuž se naštěstí dá předejít, pokud dodržujete správný pitný režim) 5 deprese 6 zvýšená vnímavost bolesti neboli zvýšená citlivost na bolest (odborně též hyperalgezie)

Jak chránit chřipku?

Ochrana a prevence chřipky. Mezi významná preventivní opatření patří zdravý životní styl (aktivní pohyb, otužování, dostatečný přísun vitamínů), hygienická opatření (časté mytí rukou, pravidelné větrání místnosti, užívání jednorázových kapesníků a ručníků) a očkování.

Související příspěvky: