Jak je smykové tření závislé?

Obsah

Jak je smykové tření závislé?

Jak je smykové tření závislé?

Podle pokusů Charlese Coulomba z roku 1781 platí, že smykové tření je za mírných rychlostí (0,5 – 5 m/s) nezávislé ani na rychlosti, ani na velikosti styčné plochy. Třecí síla závisí jen na tlakové síle kolmé k podložce, tzv. normálové síle a dále na materiálu a jakosti styčných ploch.

Co se týče tření?

O rybách pojednává článek tření (ryby). Jako tření označujeme vznik tečné síly ve styčné ploše mezi dvěma tělesy. Tečná třecí síla je reakcí na tečnou složku sil působících na těleso a působí vždy proti směru vzájemného pohybu (příp. proti změně klidového stavu u klidového tření).

Jaká je síla při smykovém tření?

Při smykovém tření, nazývaném také suché či Coulombovu tření, je síla proti pohybu konstantní. Při viskozním či Stokesově tření je tlumivá síla úměrná rychlosti tělesa. Při větších rychlostech a aerodynamicky nevýhodných tvarech je nutno užít tzv.

Jaká je hodnota součinitele smykového tření?

Hodnota součinitele smykového tření se určuje měřením a je uvedena ve fyzikálních tabulkách. Liší se pro různé látky i různé druhy styčných ploch, např. drsných, hladkých a namazaných. Při vyšších rychlostech se hodnota koeficientu tření snižuje.

Související příspěvky: