Co jsou ordinální proměnné?

Obsah

Co jsou ordinální proměnné?

Co jsou ordinální proměnné?

Ordinální proměnné jsou odvozené od slovíčka ordo (řada či řád) a jsou to tedy takové proměnné, které můžeme podle nějakého klíče seřadit. Kromě operace, zda jednotka danou hodnotou oplývá či ne, tak můžeme hodnoty mezi sebou porovnávat.

Co je ordinální hodnota?

Ordinální(pořadová), u jejíž dvou hodnot můžeme navíc určit pořadí (úroveň spokojenosti, vzdělání). Jako hodnoty lze použít text, datum, číslo. Pro statistické analýzy (s výjimkou zjišťování četností) je třeba texty převést na čísla. S typem datum lze provádět jen některé výpočty, a to pouze v některých programových systémech.

Co je kvalitativní proměnná?

Kvalitativní proměnnou se rozumí jakákoli proměnná, která umožňuje vyjádření a identifikaci specifické charakteristiky, ale neumožňuje ji kvantifikovat.. Tento typ proměnné by nás informoval pouze o existenci nebo neexistenci této charakteristiky nebo přítomnost alternativ.

Co je nominální proměnná?

Podle tohoto hlediska rozlišujeme proměnné nominální, ordinální, intervalové a poměrové. Nominálníproměnná je taková, o jejíž dvou hodnotách můžeme pouze říci, zda jsou stejné či různé (škola, fakulta, obor). Hodnotami mohou být texty (písmena), případně i číselné kódy.

Související příspěvky: