Co je želatina?

Obsah

Co je želatina?

Co je želatina?

Želatina je velmi čistý a jemný klih, který se získává vyvařením surovin bohatých na kolagen. Vařením se kolagen přeměňuje na glutin, což je látka, která má rosolovací vlastnosti a je nejpodstatnější složkou želatiny. Želatina je tedy živočišného vepřového, hovězího či rostlinného původu z mořských řas.

Co je rostlinná želatina?

Jde o rostlinnou želatinu vyrobenou z některých druhů mořských řas. Má bílou až lehce nažloutlou barvu a prodává se v prášku, případně ve formě vloček, plátků nebo malých hranolků.

Jak se pěstuje zelenina?

Zelenina se rozděluje do několika skupin. Některé se prolínají, tedy tatéž plodina může být ve více druzích. nejčastěji podle částí rostliny, pro které je především pěstována: Plodová zelenina - tykvovité druhy, jako okurky, melouny, rajčata, lilek

Jak se používá želatina v potravinářství?

Želatina se ochucuje různými příchutěmi, hlavně citrónovou, ananasovou, pomerančovou, jahodovou, malinovou či po coca cole. Ovoce jí dodává i barvu. Želatina je hojně využívaná v potravinářství. Klasickým příkladem jsou např. želatinové bonbóny nebo „gumoví medvíci“, jenž mají v oblibě jak děti tak dospělí.

Související příspěvky: