Co je geotermální energie?

Obsah

Co je geotermální energie?

Co je geotermální energie?

Geotermální energie je výsledkem působení tepelné energie zemského jádra. Patří mezi obnovitelné zdroje energie, i přes to, že některé zdroje geotermální energie jsou vyčerpatelné v horizontu několika desítek let.

Kde se využívá geotermální energie?

Geotermální energie se v ČR využívá v menších aplikacích v lázeňství, ve větších systémech přímým použitím geotermální vody jako teplé užitkové vody a pro vytápění objektů. Město Ústí nad Labem využívá geotermální energii k vytápění plaveckých bazénů a také k vytápění zoologické zahrady.

Jaké jsou zásoby geotermální energie?

Zásoby geotermální energie jsou zkoumány pomocí vrtů. Využití geotermálních zdrojů je značně ovlivněno geologickým složením, ekonomickou a technickou vyspělostí země, její péčí o životní prostředí včetně snahy o omezení skleníkového efektu. Využití geotermální energie je také často omezeno vysokými náklady na její čerpání.

Jaké jsou geotermální zdroje?

Podle teploty dělíme geotermální zdroje na vysokoteplotní, středněteplotní a nízkoteplotní. Vysokoteplotní zdroje mají teploty nad 200 °C a jsou výhradně ve vulkanicky aktivních oblastech. Lze je využít na přímou výrobu elektřiny. Středněteplotní zdroje mají teploty v rozmezí 150 °C až 200 °C.

Související příspěvky: