Co čekali první Češi v antarktickém ledu?

Obsah

Co čekali první Češi v antarktickém ledu?

Co čekali první Češi v antarktickém ledu?

První Češi v Antarktidě: Na některé čekal úspěch, na další zase smrt 1 Donkichot vědy. Do roku 1929 noha žádného Čecha na antarktickém ledu nestanula. Teprve tehdy k břehům šestého světadílu... 2 Na Labi číhala smrt. Dne 6. června 1930 byl dr. Vojtěch opět v Praze. Za účast v expedici 1. září 1931 dostal stejně... 3 Po boku sovětských polárníků. Po Vojtěchovi dlouhá léta do... More ...

Kde se nachází Východní Antarktida?

Východní Antarktida je převážně na východní polokouli. Zahrnuje Zemi královny Maud, Enderbyho zemi, zemi Mac Robertsona, Americkou vysočinu, Wilkesovu zemi a Viktoriinu zemi. Skalní podklad východní Antarktidy leží převážně nad hladinou moře, jedná se tedy o souvislý kontinent.

Co znamená Antarktida?

Antarktida (název pochází z řečtiny a znamená „naproti Arktidě “, tedy v přeneseném významu „naproti severu“) je kontinent a zároveň je tak pojmenována jižní polární oblast rozprostírající se kolem jižního pólu Země.

Kdo zavedl dělení Antarktidy?

Dělení Antarktidy na východní a západní zavedl v roce 1902 E. S. Balch. Východní Antarktida je převážně na východní polokouli. Zahrnuje Zemi královny Maud, Enderbyho zemi, zemi Mac Robertsona, Americkou vysočinu, Wilkesovu zemi a Viktoriinu zemi.

Související příspěvky: