Jak se stravovat s onemocněním ledvin?

Obsah

Jak se stravovat s onemocněním ledvin?

Jak se stravovat s onemocněním ledvin?

Pokud trpíte onemocněním ledvin zeptejte se na správnou dietu vašeho lékaře. Ten vám vybere vhodný způsob stravování podle vašich konkrétních potřeb a stavu. Většina lidí s chorobami ledvin v pokročilém stádiu musí dodržovat přísnou dietu, jejímž cílem je snížit množství odpadních látek v krvi. Této dietě se obvykle říká ledvinová dieta.

Kde jsou pacienti s onemocněním ledvin?

Zhruba u devíti tisíc pacientů ledviny úplně selžou a oni pak musí chodit na dialýzu nebo podstoupit transplantaci. Ve čtvrtek 11. března na Světový den ledvin se můžete nechat zdarma vyšetřit. Pacientů s onemocněním ledvin podle zkušeností lékařů v Česku přibývá, i když přesná data nejsou k dispozici.

Co musí lidé s onemocněním ledvin dodržovat?

Proto musí lidé s onemocněním ledvin dodržovat speciální dietu, jíst vhodné potraviny a těch nevhodných se naopak vyvarovat. Stravovací omezení a dieta závisí na stupni poškození ledvin. Například lidé v časném stadiu onemocnění ledvin musí omezit přísun jiných živin než lidé s terminálním (konečným) selháním ledvin (ESRD) ( 6, 7 ).

Jaké jsou příznaky onemocnění ledvin?

"Onemocnění ledvin bohužel často nemusí mít žádné příznaky, až 40% pacientů, kteří musí být léčeni náhradou funkce ledvin (dialýzou nebo transplantací) mají jako první příznaky projevy selhání ledvin.

Související příspěvky: