Jaké jsou částice hmoty?

Obsah

Jaké jsou částice hmoty?

Jaké jsou částice hmoty?

Externí odkazy [ editovat | editovat zdroj] Částice Částice Elementární částice částice hmoty ( fermiony) kvarky kvark ... Složené částice hadrony baryony ( fermiony) nukleony p ... Kvazičástice Davydovův soliton · dropleton · elektron ...

Co jsou částice?

Částice (latinsky partikule) jsou nejčastěji devátým slovním druhem. Částice jsou blízké spojkám a mají i podobnou funkci. Částice ovšem slova nespojují, ale pouze je uvozují (jsou na začátku věty) nebo vyjadřují různé rozdíly ve významech a citová zabarvení- mohou vyjádřit, zda se jedná o přání, prosbu, výzvu apod.

Co se týče částic?

Částice - neohebný slovní druh. Částice jsou devátým slovním druhem, patří mezi neohebné slovní druhy, což znamená, že se jejich tvar zůstává stejný bez ohledu na pád (skloňování) a čas (časování). Částice bývají někdy řazeny do stejné skupiny jako spojky a předložky.

Jaké jsou základní částice standardního modelu?

Elementární částice standardního modelu se dělí na základní fermiony (kvarky, leptony a jejich antičástice) a základní bosony (výměnné bosony a Higgsův boson). S myšlenkou nedělitelných částic přišel již ve starověkém Řecku filosof Démokritos a další atomisté.

Související příspěvky: