Kdo je plátcem DPH při nákupu osobního automobilu?

Obsah

Kdo je plátcem DPH při nákupu osobního automobilu?

Kdo je plátcem DPH při nákupu osobního automobilu?

Odpočet DPH při nákupu osobního automobilu může uplatnit pouze podnikatel nebo firma, které splňují dvě základní podmínky. Za prvé musí být podnikatel nebo firma plátcem DPH a za druhé automobil musí být primárně zakoupen za účelem využívání pro podnikatelskou činnost.

Co je nutné zaplatit při koupi nového automobilu?

Daň je nutné zaplatit až v zemi spotřeby tedy tam, kde bude automobil trvale používán. Kupující tedy musí nový automobil přihlásit až ve své zemi a tam také odvést DPH. Tento způsob je však možné použít pouze u nových automobilů v případě koupě z jednoho do druhého státu EU, nikoliv v rámci České republiky.

Může být DPH účtována u vozidel od obchodníka?

Kupujete-li ojeté vozidlo od obchodníka, může, ale také nemusí vám být DPH účtována a uvedena samostatně na faktuře. Závisí to na tom, jak se obchodník rozhodne pro výpočet DPH u tohoto vozidla. Další informace o platných pravidlech pro placení DPH en vám podá také daňový úřad fr de en v zemi, kde auto kupujete.

Kdo může odpočet DPH uplatnit při nákupu nového auta?

Byla by však škoda tuto možnost nevyužít vzhledem k ne zrovna nízké výši DPH u nového auta. Nejčastější otázky, které jsou v souvislosti s nárokem na odpočet DPH při nákupu osobního automobilu, jsou obvykle tyto: Jaké jsou podmínky pro uplatnění nároku na odpočet DPH? Kdo všechno může odpočet DPH při nákupu osobního automobilu uplatnit?

Související příspěvky: